Een vurig pleidooi voor tijdig bekappen.

Hoe vaak moet je een paard bekappen? Een vraag waar iedereen een ander antwoord op heeft. Veelal laten mensen bekappen “wanneer het nodig is”. Nodig betekent dan meestal dat ze laten bekappen als de hoef al duidelijk uit vorm is of scheuren vertoont.

De hoeven zijn voor paarden zoals de schoenen waar wij op lopen. Wanneer koop jij nieuwe schoenen? Blijf jij op schoenen rondlopen die scheef afgesleten zijn of waar gaten inzitten? Kan jij sporten op hoge hakken? Draag jij aan 1 voet een hoge hak en aan de andere een sneaker? Soms verwachten we dit wel van onze paarden.

Als hoeven langere tijd niet bekapt worden, worden ze langer. Dat weet iedereen. Een groter probleem is dat ze ook scheef worden. Er zijn maar weinig paarden waarbij de hoef gewoon langer wordt zonder dat hij scheef wordt, gaat brokkelen, hielen onder schuiven, enz. Mogelijke oorzaken zijn een schuine belasting of een hoefwand die niet sterk genoeg is.

We bekijken samen enkele scheve voeten.

Hoe vaak moet je je paard dan bekappen?

Om de 6 weken: Een paard met goede gezonde voeten die niet gemakkelijk scheef groeien.

Om de 4 weken: Paarden met voeten die gemakkelijk scheef groeien, hoeven in revalidatie, hoeven met een graasvoet die snel te hoog wordt, hoeven die snel brokkelen of scheuren

Om de 2 weken: zieke hoeven zoals bijvoorbeeld hoefbevangenheid, ernstige white line desease, … Om de zieke hoef zo snel mogelijk te kunnen revalideren.

Het is niet zo moeilijk om te leren hoe je tussentijds de voeten van je paard kan bijvijlen. Heb jij een paard met bv een graasvoet of brokkelhoeven? Ik kan jou leren hoe je tussentijds bijvijlt zodat je paard wel op een 6 weken interval kan.

Hou de voeten van je paard in top conditie, maak tijdig een afspraak!

No feet, no horse!