De nadelige gevolgen van hoefijzers voor de paardenvoet en oplossingen voor gevoelige voeten.

Ik kies bewust voor het blootsvoets houden van paarden. Dit omdat een stug stuk metaal onder een hoef bevestigen veel nadelen heeft voor het paard.

Hier zijn nog maar enkele nadelen opgesomd:

1. Een hoefijzer belemmert het hoefmechanisme. Bij elke stap krimpt de hoef bij het optillen en zet hij weer uit bij het neerzetten. Hierdoor wordt het bloed in en uit de hoef geperst. Als we de voet fixeren met een hoefijzer kan dit niet meer en wordt de hoef dus veel minder doorbloed.

2. Achteraan in de voet bevinden zich een hele hoop structuren die zorgen voor de schokdemping van de voet. Als we een paard beslaan, kunnen deze structuren hun werk niet meer doen. Een beslagen voet ondergaat trillingen van 800 Hz. Herhaaldelijke blootstelling aan dergelijk hoge trillingen, vernietigen het bovenliggende levende weefsel. De trilling van een beslagen hoef in draf op asfalt kan nog tot 3 dagen later gemeten worden in het lichaam.

3. Door het toevoegen van onnatuurlijk gewicht wordt de beweging van het paard beïnvloed en verhogen de centrifugale krachten.

4. Omdat de straal contact verliest met de bodem kan je rotstraal krijgen.

5. De nagels vernietigen de hoefwand en de nagels geleiden de koude tot in het inwendige van de hoef. Een beslagen hoef is koud. Een onbeslagen hoef is warm.

6. Hoefbeslag vernauwt en vervormt de hoef. Dit artikel illustreert dat mooi.

Wat zijn dan de oplossingen voor paarden met gevoelige voeten?

Schoenen passen bij Skella.

Er is tegenwoordig een groot gamma aan hoefschoenen beschikbaar. Hoefschoenen kan je laten aanmeten door een specialist of je kan ze zelf aanschaffen door de hoeven op te meten en de schoenen eerst eventueel te passen of te huren.

Voor de erg gevoelige hoeven die net van de ijzers afkomen, zijn er ook plakschoenen ter beschikking.

Ook producten zoals hoof armor kunnen een gevoelige zool beschermen.

Mogelijkheden genoeg om hoefijzers te vermijden.

Op de website van Equischoen kan je een uitgebreid gamma terugvinden.